ahan021

09126357566

فهرست مطالب

ورق های فولادی چه کاربردی در زندگی روزمره ما دارند؟

ورق های فولادی چه کاربردی در زندگی روزمره ما دارند؟

ورق های فولادی یکی از مهم ترین مقاطعی هستند که کاربردهای مختلفی در صنایع به صورت مستقیم و غیر مستقیم دارند. به دلیل اینکه شکل اولیه فولاد قابل استفاده در صنایع مختلف نیست لذا لازم است تا ابتدا آن را به شکل ورق های فولادی درآورد و سپس از آنها استفاده کرد. از ورق های تولید شده در صنایع مختلف برای ساخت تجهیزات و وسایل مختلف استفاده می شود.

در ادامه قصد داریم با این ورق های فولادی بیشتر آشنا شویم با ما همراه باشید.

ورق های فولادی دارای انواع مختلفی هستند. نوع ورق های فولادی, روش تولید آنها, مواد اولیه مورد استفاده, خاصیت و قابلیت های آنها و حتی استانداردهایی که بر اساس آن تولید می شوند از جمله دلایلی هستند که سبب تفاوت ورق های فولادی با یکدیگر می شود. این تفاوت سبب می شود تا هر کدام از آنها مناسب استفاده در صنعتی خاص باشد. پس می توان نتیجه گرفت که برای استفاده از ورق های فولادی موجود در بازار لازم است تا قبل از هر تصمیمی اطلاعات خوبی از انواع آنها به دست آورد تا بتوان بهترین انتخاب را داشت.

انواع ورق های فولادی بر اساس روش های تولید آنها

 

انواع ورق های فولادی
انواع ورق های فولادی

 

رایج ترین روش تولید ورق های فولاد “روش نورد” است. روند کلی این روش به این صورت است که شمش های فولاد از بین غلتک های تعبیه شده عبور داده می شوند. این غلتک ها باعث می شوند تا ارتفاع شمش ها کاهش پیدا کرده و عرض آنها افزایش پیدا کند. با تکرار این روند ورق های فولادی با مقطع های مورد نظر تولید شده و آماده استفاده خواهند بود.

ورق فولادی تولید شده به روش نورد سرد

ورق‌های فولادی که به روش نورد سرد تولید می شوند، به طور معمول دارای سطحی با کیفیت هستند. یعنی از سطحی براق و البته صیقلی برخوردارند. به دلیل همین ویژگی از ورق های تولید شده به این روش در بسیاری از مصارف که شکل ظاهری اهمیت دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از ورق های فولادی تولید شده در فرآیند نورد سرد هم می توان به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و با ایجاد تغییراتی استفاده کرد.

ورق فولادی تولید شده به روش نورد گرم

همان طور که از نام آن‌ها هم می‌توان فهمید، این ورق‌ها با استفاده از فرآیند نورد در دماهای بالای 1000 درجه تولید می‌شوند. دمای بالا باعث نرم شدن فولاد گردیده و در نتیجه انجام فرآیند نورد را بسیار آسان‌تر می‌کند. اما از طرف دیگر، به دلیل گرمای بالا و تغییر شکل ساختاری فولاد، هم امکان قرار گرفتن زغال و سایر ذرات و هم امکان ایجاد ناهمواری‌هایی بر روی سطح این ورق‌ها وجود دارد. بنابراین، ورق‌های فولادی نورد گرم از سطح ظاهری صاف و صیقلی برخوردار نیستند.

 

برای مشاهده فیلم تولید تسمه آهنی کلیک کنید

از ورق های فولادی نورد گرم در چه مواردی می توان استفاده کرد؟

با توجه به خواص مکانیکی و شیمیایی ورق های فولادی تولید شده به این روش, استفاده های مختلفی از آن ها می شود و تقاضای بالایی دارند. از آنجا که کیفیت ورق های نورد گرم، کمتر از ورق های نورد سرد است, لذا از این ورق ها در مصارف ساخت و ساز، مخازن تحت فشار، جوشکاری، تیرآهن، ریل، لوله های استیل و لوله های انتقال و جریان استفاده می شود.

با توجه به نیاز خریداران و کاربرد ورق نورد گرم، می توان خواص آن را طی فرآیندهای نرمالایزکردن، تمپر و کوئنچینگ گسترش داد تا در صنایع بیشتری به کار برده شوند. در واقع از این ورق ها بیشتر به صورت غیر مستقیم در صنایع استفاده می کنند و دلیل آن هم صاف و سیقلی نبودن سطح این ورق های فولادی است.

 

از انواع ورق های فولادی که به روش نورد گرم تولید شده اند می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  1. ورق های API به صورت کویل و شیت و پلیت مورد مصرف در ساخت لوله های انتقال نفت و گاز
  2. ورق های مورد مصرف در ساخت مخازن تحت فشار مانند گریدهای Grade C ، A516 , A537, A283
  3. ورق های ساختمانی در گریدهای St 52 , St 37 یا S355 , S255
  4. ورق های دریایی گرید A

 

قیمت ورق فولادی

برای اطلاع از به روزترین قیمت های ورق های فولادی می توانید با ما در تماس باشید. کارشناسان ما پاسخگوی تمامی سوال های شما خواهند بود.

 

انواع مختلف ورق های فولادی

ورق های رنگی
ورق های رنگی

در ادامه قصد داریم انواع ورق های فولادی را معرفی کنیم و با کاربرد هر کدام آشنا شویم.

1. ورق سیاه

ورق سیاه یکی از کاربردی ترین ورق های موجود در بازار فولاد است. اما چرا این ورق ها به این نام مشهورند؟ دلیل نامگذاری این ورق ها به ورق سیاه این است که سطح آنها براق و صیقلی نمی باشد و جالب است بدانید که خبری از رنگ سیاه در سطح آنها نیست.

تولید ورق فلزی سیاه به روش نورد گرم به این صورت است که شمش فولادی تا دمایی قبل از نقطه ذوب حرارت داده می شود تا خمیری شود. سپس وارد مراحل نورد شده و کم کم مسطح می شود, به صورتی که تبدیل به یک مکعب مستطیل با طول زیاد گردد. طی این فرآیند به دلیل حرارت بالا, مسیر انجام فرآیند با آب خنک می‌شود و پس از انجام هر مرحله نورد مجدداً محصول خروجی هر مرحله وارد کوره می‌گردد تا به دمای مناسب برسد. در هر مرحله فاصله غلتک‌ها کمتر می‌شود تا جایی که در مرحله آخر فاصله غلتک‌ها به اندازه ضخامت مورد انتظار ورق می رسد.

 

انواع مختلف ورق های فولادی
انواع مختلف ورق های فولادی

 

موارد استفاده از ورق سیاه

از ورق های سیاه در موارد مختلفی استفاده می شود از جمله؛

  • در ساخت بدنه خودروها
  • در تولید انواع ورق کف خودرو
  • در تولید لوله‌های درزدار
  • در ساخت انواع پروفیل
  • در ساخت تانکرها
  • در صنعت کشتی سازی

 

مقاله پیشنهادی:  تحلیل صنعت فولاد جهان در سال های آتی

 

2. ورق روغنی

ورق های روغنی مورد استفاده دارای ضخامتی کمتر از ورق های معمولی و عرضی بیشتر هستند. این ورق ها قابلیت کشش دارند زیرا در نورد سرد, تحت فشار زیاد بدون شکنندگی عرض آنها بیشتر می شود. ضخامت این ورق ها معمولا بین 0.30 تا 3 میلیمتر است که بسته به استفاده ای که از آن خواهد شد انتخاب می شود. عرض استاندارد این ورق ها نیز چیزی بین 100 تا 125 سانتی متر است.

دلیل اینکه این ورق ها را روغنی می نامند به صیقلی و براق بودن سطح آنها ربط دارد و هیچ روغنی در سطح آنها وجود نخواهد داشت.

در حالت کلی این ورق ها دارای انواع مختلفی هستند؛

  1. ورق های معمولی با استاندارد ST12
  2. ورق های نیمه کششی با استاندارد ST13
  3. ورق های فوق کششی با استاندارد ST14

این ورق ها تفاوت هایی با هم دارند. برای مثال ورق های ST14 دارای تاریخ مصرف هستند. یعنی پس از پایان تاریخ در نظر گرفته شده دچار خوردگی می شوند و به نوع ST12 تقلیل پیدا می کنند و از استحکام و مقاومت آنها کم می شود.

از ورق های روغنی می توان در موارد زیر استفاده کرد؛

  • به عنوان ورق پایه برای تولید ورق‌های گالوانیزه
  • تولید لوازم و تجهیزات آشپزخانه مانند اجاق گاز
  • روکش محصولاتی مانند یخچال
  • تولید لوله

3. ورق اسیدشویی

یکی دیگر از انواع ورق های فولادی “ورق اسیدشویی” است. در واقع وقتی ورق های فولادی در فرآیند نورد گرم تولید می شوند به دلیل حرارت بالا مدام بر روی آنها آب پاشیده می شود. این کار باعث ایجاد اکسید آهن در سطح ورق خواهد شد. برای رفع این مشکل و حذف پوسته های اکسید شده بر روی ورق فرآیند اسیدشویی انجام می شود.

اما فرآیند اسید شویی به چه صورت است؟ برای اسید شویی ورق در دستگاه قرار می گیرد و وارد خط اسید شویی می شود. بعد از عبور از مخزن اسید و طی فرآیندهای مختلف دوباره به صورت کلاف درآمده و جمع می شود.

 

ورق اسیدشویی
ورق اسیدشویی

 

از ورق های اسید شویی شده در چه مواردی استفاده می شود؟

  • در تولید و ساخت لوله‌های نفت و گاز
  • در صنایع کشتی سازی
  • در تولید رینگ و شاسی خودرو
  • و پایه تولید ورقهای روغنی

 

مواردی که به آنها پرداختیم تنها چند مورد از پرکاربردترین ورق های فولادی مورد استفاده بود. ورق های بسیار دیگری نیز وجود دارند که در زندگی روزمره بسیار از آنها استفاده می شود مانند ورق شادولاین, ورق قلع اندود, ورق پانچ, ورق ضد سایش, ورق آلومینیوم و … .

 

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09143906590